Aluminium anodiseren

Bij de techniek van het anodiseren, wordt op het aluminium een oxidelaag gerealiseerd. Dit is een zogenoemde oppervlaktebehandeling waarbij de poriƫn van de aluminium oppervlakte worden afgedicht en zodoende er bijvoorbeeld geen roestvorming kan ontstaan. Deze oxidelaag wordt in 3 stappen gerealiseerd:

  1. Het aluminium wordt goed gereinigd om er zeker van te zijn dat er geen vuil meer op zit en om eventueel aanwezige natuurlijke oxidatie te verwijderen.
  2. Het aluminium wordt geanodiseerd door het onder te dompelen in een bak met zuur terwijl het metaal onder elektrische spanning wordt gezet (gelijkstroom). Hierdoor ontstaat er een chemische reactie waarbij oxidekristallen zich gaan vormen op het aluminium en zo een oxidelaag ontstaat.
  3. Het aluminium wordt geseald door de constructie of het onderdeel na het oxideren af te spoelen met stoom of kokend water. Hiermee wordt de in stap 2 gevormd oxidekristallen afgedicht.

Het anodiseren van het aluminium zorgt er niet alleen voor dat het materiaal goed bestand is tegen roestvorming, maar het maakt de constructie ook direct sterker en krasbestendiger. Anodiseren maakt de oppervlakte namelijk ook harder.

Vragen over aluminium anodiseren?

Wilt u meer informatie over het anodiseren van aluminium of heeft u gerichte vragen over de mogelijkheden? Vul dan het korte formulier in en z.s.m. zal één van onze specialisten contact met u opnemen. 

* verplichte velden